Over dit project

Dit project is opgezet vanuit het Erasmus MC en is gericht om pesten onder jonge kinderen (gr. 3-4/5) in kaart te brengen. De bestaande vragenlijsten kunnen niet worden gebruikt om pesten onder jonge kinderen te onderzoeken. Daarom is er voor dit project een speciaal computerprogramma ontwikkeld. We voeren dit project uit in samenwerking met de GGD Rotterdam-Rijnmond en de Generation R studie.

Het project in een notendop:

Computerprogramma

We bieden u de mogelijkheid om gebruik te maken van een uniek interactief computerspel, waarmee pesten in de klas in kaart gebracht kan worden. Het is een makkelijke en effectieve methode om sociale netwerken van kinderen in uw klas te bestuderen.

Voor wie is het programma bedoeld?
Het is bedoeld voor basisschoolkinderen vanaf groep 3 t/m 4 die met behulp van het programma zelfstandig anoniem vragen kunnen beantwoorden over hun relaties met de klasgenoten.

Door wie wordt het uigevoerd?
Een testleider, werkzaam bij het onderzoekscentrum van het Erasmus MC bezoekt de school om het programma met de kinderen uit te voeren.

Hoe werkt het?
Het kind gaat met een koptelefoon op achter de computer zitten (ons team zorgt voor alle benodigde materialen). Zodra het spel begint ziet het kind animaties en plaatjes en hoort het kind vragen. Het kind kan op plaatjes en foto's klikken om vragen te beantwoorden. Voordat het onderzoek begint wordt van alle deelnemende kinderen van de klas een pasfoto gemaakt, die exclusief voor de test gebruikt wordt. Deze pasfoto’s worden direct na afloop van de dag verwijderd.

Hoe lang duurt het?
Elk kind heeft gemiddeld 8 minuten nodig om het computerspel te doen. Omdat kinderen de vragen spelenderwijs beantwoorden, is het ook leuk om te doen. Het is mogelijk meerdere kinderen tegelijkertijd het spel te laten doen.

Door wie wordt het begeleid?
Gedurende de test kan de leerkracht gewoon lesgeven; er komt een testleider naar school die het gehele onderzoek zal begeleiden.

Zijn er kosten aan deelname verbonden?
Deelname is gratis.

Is het mogelijk om de uitslag te ontvangen?
Na afloop van de test krijgt elke leerkracht een (gratis) rapportage met een overzicht van de bevindingen op klasniveau.

Is er ondersteuning beschikbaar?
De school krijgt tips van de onderzoekers en een advies van het team Gezonde School (GGD Rotterdam-Rijnmond) over structurele aanpak van pesten op school.

Is er ook een wetenschappelijke bijdrage door deelname aan dit project?
De resultaten van het onderzoek worden geanalyseerd en gepubliceerd in internationale tijdschriften. Dit kan resulteren in een bijdrage aan een complexe aanpak van pesten onder basisschoolkinderen.

Folder over het project

Folder over het project

Folder over het onderzoek

Erasmus MC GenerationR GGD Rotterdam Gezonde School