Voor dit onderzoek hebben we een computerprogramma ontwikkeld dat geschikt is voor jonge kinderen. Dit programma is interactief en uitdagend voor kinderen, waardoor ze het leuk vinden hieraan mee te doen.

Tijdens het computerprogramma wordt het kind allerlei vragen over relaties met klasgenootjes gesteld. Kinderen kunnen bijvoorbeeld aangeven of ze gepest worden, en zo ja, door wie. Dit doen ze door de foto’s van klasgenootjes aan te klikken. De foto’s worden aan het begin van de dag gemaakt en worden alleen ten behoeve van het onderzoek gebruikt. Aan het eind van het klasbezoek worden de foto’s weer verwijderd. Er wordt zorgvuldig met de gegevens van de kinderen omgegaan.

Nadat het onderzoek afgerond is krijgt de leerkracht een rapport met de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Daarnaast krijgt de leerkracht tips van de onderzoekers om pesten tegen te gaan. Indien nodig kan ook een beroep gedaan worden op het team Gezonde School van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Zij kunnen een advies geven over een structurele aanpak van pestproblemen.

Als u een indruk wilt krijgen van het programma kunt u een demofilmpje bekijken. Om de audio te kunnen beluisteren moet het geluid op uw computer en/of de koptelefoon aanstaan.

Erasmus MC GenerationR GGD Rotterdam Gezonde School